Тествай своята медийна грамотност! Направи си медийно „селфи“, за да провериш дали разпознаваш фалшивите новини, влияе ли ти пропагандата и защитен ли си от опасностите в мрежата.

Медийна грамотност
1. Пропагандата може бъде разпозната веднага.
Уви, не може. Пропагандата използва манипулиращи послания, умело маскирани като полезна информация. Тя може да се разпространи под формата на политическа агитация и да използва съвременните комуникационни форми.
Наистина не може. Пропагандата използва манипулиращи послания, умело маскирани като полезна информация. Тя може да се разпространи под формата на политическа агитация и да използва съвременните комуникационни форми.

2. Пропагандата е само политическа агитация.
Всъщност не е така. Пропагандата е всякакъв вид подвеждаща информация, която цели промяна на мнението на големи групи хора. Пример за политическа агитация е как в близкото минало с методите на пропагандата работеха политическите режими, които внушаваха, че “комунизмът” или “капитализмът” са единствените и най-добри социални системи.
Правилно. Пропагандата е всякакъв вид подвеждаща информация, която цели промяна на мнението на големи групи хора. Пример за политическа агитация е как в близкото минало с методите на пропагандата работеха политическите режими, които внушаваха, че “комунизмът” или “капитализмът” са единствените и най-добри социални системи.

3. Фалшивите новини ежедневно засягат живота ни.
Така е, всъщност се сблъскваме с тях всеки ден. Фалшивите новини са съзнателно манипулирани и изпълнени с неистини информации, снимки, видео съдържание, на които попадаме постоянно. Те целят да дискредитират и оклеветят хора, организации и държавни институции. Целта на разпространителите на фалшиви новини е да достигнат до максимално голяма аудитория.
Всъщност го засягат. Фалшивите новини са съзнателно манипулирани и изпълнени с неистини информации, снимки, видео съдържание, на които попадаме всеки ден. Те целят да дискредитират и оклеветят хора, организации и държавни институции. Целта на разпространителите на фалшиви новини е да достигнат до максимално голяма аудитория.

4. Фалшивото съдържание е очевидно.
Напротив, доста добре е прикрито. То често е примесено с истински данни и факти, за да звучи достоверно. Често зад фалшивото съдържание стои съзнателно изкривяване на фактите. За да проверите една информация, вижте дали тя е съобщена в поне два други новинарски сайта или традиционни медии.
Точно така, даже напротив – доста добре е прикрито. То често е примесено с истински данни и факти, за да звучи достоверно. Често зад фалшивото съдържание стои съзнателно изкривяване на фактите. За да проверите една информация, вижте дали тя е съобщена в поне два други новинарски сайта или традиционни медии.

5. Достоверното съдържание е придружено със снимка или видео.
Принципно е по-вероятно да е достоверно, ако е придружено, но и писмената информация трябва да е истинска и проверена. Фактите да са истински, цитираните експерти са авторитети в своята област, снимките и видеата са с обяснителен текст. Информацията отговоря на основните въпроси на журналистиката “Кой”, “Кога”, “Къде”, “Защо”, “Как”.
Така е, защото е задължително и писмената информация да е истинска и проверена. Фактите да са истински, цитираните експерти са авторитети в своята област, снимките и видеата са с обяснителен текст. Информацията отговоря на основните въпроси на журналистиката “Кой”, “Кога”, “Къде”, “Защо”, “Как”.

6. Достоверната информация се разпространява от всички медии.
Не съвсем. Достоверната информация се разпространява от медии с авторитет и сайтове с ясни и прозрачни собственици. За да сте сигурни, че информацията е достоверна, проверете информацията в няколко източника, които традиционно съобщават проверени новини.
Съвсем правилно. Достоверната информация се разпространява от медии с авторитет и сайтове с ясни и прозрачни собственици. За да сте сигурни, че информацията е достоверна, проверете информацията в няколко източника, които традиционно съобщават проверени новини.

7. Винаги е ясно кой е насреща в мрежата.
Кой е срещу теб в мрежата е най-несигурното нещо. Винаги знайте с кого споделяте лична информация в социалните мрежи. Ако се колебаете кой е срещу вас в мрежата, проверете профила му. Ако той е създаден скоро, има едва няколко снимки, няма постове и с този потребител нямате нито един общ познат – това е сигурен знак, че общувате с анонимен потребител, който цели да ви подведе в комуникацията.
Именно – кой е срещу теб в мрежата е най-несигурното нещо. Винаги знайте с кого споделяте лична информация в социалните мрежи. Ако се колебаете кой е срещу вас в мрежата, проверете профила му. Ако той е създаден скоро, има едва няколко снимки, няма постове и с този потребител нямате нито един общ познат – това е сигурен знак, че общувате с анонимен потребител, който цели да ви подведе в комуникацията.

8. Проблем е да се споделя лична информация в социалните мрежи.
Бинго – голям проблем е! Всяка публикувана снимка и информация остава завинаги в мрежата, дори да смятате, че е „изтрита“. Това може да създаде проблем в последствие във всяко едно отношение, дори в търсенето на работа. Затова НЕ споделяйте лична информация, която може да е дискредитираща.
Внимание – голям проблем е! Всяка публикувана снимка и информация остава завинаги в мрежата, дори да смятате, че е „изтрита“. Това може да създаде проблем в последствие във всяко едно отношение, дори в търсенето на работа. Затова НЕ споделяйте лична информация, която може да е дискредитираща.

9. Агресията е само физическа.
Ни най-малко! Вербалната агресия в мрежата е много опасна и може да доведе дори до психологически проблеми. Агресия в интернет е обидно съдържание под формата на текст, снимки и видео. Дори думата “мишка”, използвана в подигравателен контекст, е форма на агресия. По-силни форми са нецензурни и обидни квалификации, които целят да изложат опонент или неприятел.
Естествено, че не! Вербалната агресия в мрежата е много опасна и може да доведе дори до психологически проблеми. Агресия в интернет е обидно съдържание под формата на текст, снимки и видео. Дори думата “мишка”, използвана в подигравателен контекст, е форма на агресия. По-силни форми са нецензурни и обидни квалификации, които целят да изложат опонент или неприятел.

10. Всеки може да публикува, каквото сметне за добре в мрежата.
Много хора мислят така, но животът поднася големи изненади. Винаги се поставяйте на мястото на този, срещу когото публикувате информация в мрежата и помислете как ще се чувствате след няколко месеца, когато вашият пост ще звучи нелепо на фона на бъдещи ситуации, в които ще попадате.
Правилен избор! Много хора мислят така, но животът поднася големи изненади. Винаги се поставяйте на мястото на този, срещу когото публикувате информация в мрежата и помислете как ще се чувствате след няколко месеца, когато вашият пост ще звучи нелепо на фона на бъдещи ситуации, в които ще попадате.