КРЪГЛА МАСА СТИМУЛИРА ДИАЛОГА МЕЖДУ БЕЖАНЦИТЕ И БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО

kragla masa bejanciЦентър за развитие на медиите срещна представители на българските институции, граждански организации и журналисти, с бежанците и техните проблеми

Не мога да не изкажа притесненията си от това, че много от колегите журналисти представят темата за бежанците едностранно, че се спекулира и се подхранват страхове и настроения в нашето общество срещу бежанците, че тяхната гледна точка липсва в репортажите. С тези думи управителят на Център за развитие на медиите Асен Величков откри организираната от фондацията кръгла маса под надслов “Диалогът бежанци – общество: в търсене на общ език”. Дискусията се проведе на 12 ноември при домакинството на Агенцията по заетостта и в рамките на проекта “Заедно в Европа”, финансиран пo програма “Европа” на Столична община.

Пространен обзор на свършената от институциите работа от началото на бежанската вълна у нас до днес, подкрепен със статистическа информация и анализ, направи Председателят на Държавната агенция за бежанците, г-н Николай Чирпанлиев. Той сподели тревогата си от липсата на средства с оглед на нарастващите необходимости. Без средства и без хора няма как да стават нещата както трябва, подчерта Чирпанлиев.

По думите му един от основните проблеми е липсата на мотивация у самите бежанци да учат български език и да си търсят работа в страната ни. От 350 деца в бежанския център в Харманли само едно е изявило желание и учи, посочи той. Проблемът беше подчертан и от г-н Ангел Ангелов, експерт от Агенцията по заетостта. Много работодатели се обръщат към нас с желание да наемат бежанци, но те почти не се регистрират в Бюрата по труда в страната, посочи той.

Представителите на двете институции се обърнаха с молба за съдействие към присъстващия в залата представител на сирийската общност в България – г-н Мохамед Ез. Оказа се, че пристигащите в страната ни бежанци нямат достатъчно информация за възможностите и правата, които имат тук, и в повечето случаи са тръгнали насам заблудени, че България е отворена врата към Западна Европа. Това пролича и от интервютата с бежанци от центровете във Враждебна и Овча Купел, които журналистката от БНТ Десислава Маркова беше включила в два кратки документални филма, които представи на участниците (можете да ги видите отдолу).

Удовлетворение от синхрона в работата на държавните институции и местната власт, в частност в столицата, изказа общинският съветник Михаил Владов, който е и член на борда на програма “Европа”. Той подчерта контраста между първоначалната суматоха, настъпила в началото на бежанската вълна преди година – както в работата на институциите, така и в медиите и в обществото като цяло – и днешната според него овладяна ситуация. Г-н Владов изрази личното си впечатление от професионализма на журналистите, с които е работил по темата.

Всички участници в дискусията се обединиха около тезата, че диалогът трябва да продължи и да се задълбочи, при обединяване на усилията на всички страни за решаване на проблемите.