Над 100 материала участват в надпреварата Mtel Media Masters’2014

Победителите в журналистическия конкурс ще бъдат обявени на 30 октомври

Журналисти от 39 национални и регионални медии, както и такива на свободна практика, ще се състезават за наградите Mtel Media Masters’2014 в четвъртото издание на конкурса, който търси най-добрите постижения при отразяване на теми от всички области от нашия живот, повлияни от новите технологии, иновациите и науката.

До края на вчерашния ден, 30 септември, когато изтече срокът за участие, в Центъра за развитие на медиите (ЦРМ) и във фондация „Медийна демокрация“ (ФМД) постъпиха общо 108 материала на 56 автори, които ще спорят в трите състезателни категории. Кандидатурите са много качествени и се очертава оспорвано състезание, коментираха от неправителствените организации, които провеждат конкурса. Според тях журито ще бъде изненадано от разнообразието на гледни точки към темите на конкурса.

Най-много журналистически материали са изпратили участниците в категория „Печатни медии“ – 51. В категория „Информационни агенции и нови медии“ се надпреварват 33 материала. Голяма е конкуренцията и в категория „Електронни медии“, където най-добрият материал ще бъде определен измежду 24 кандидатури. Журито на конкурса ще оценява журналистическите творби според критериите информативност, обективност, аналитичност, собствен стил, творчески и нестандартен подход към темата.

В екипа от оценяващи са журналистът и член на Управителния съвет на ЦРМ Весислава Антонова; посланикът на новите технологии на България към Европейската комисия Гергана Паси; ръководителят на българския екип към Европейския център за ядрени изследвания CERN доц. д-р Леандър Литов; директорът на Британския съвет за България Любов Костова; разследващият журналист Миролюба Бенатова; блогърът Никола Балов; изпълнителният директор на ФМД доц. д-р Орлин Спасов.

Победителите в трите категории ще бъдат обявени на церемония на 30 октомври, чийто специален гост е неврологът от Оксфорд баронеса Сюзън Грийнфилд, която ще говори за това как новите технологии влияят върху човешкия мозък и го променят.