Приключиха първите награди за журналистическа смелост СМЕЛИ РЕПОРТЕРИ 2011

Първият журналистически конкурс от журналисти за журналисти „Смели репортери“ приключи. В конкурса се състезаваха 190 материала в пет категории, а в гласуването се включиха 344 журналисти.Победителите бяха определени от вота на журналистите, а пълната класация на всички материали можете да видите тук.

В категория „Разследване на криминална и организирана престъпност“ и в категория „Разследване на корупция и злоупотреба с власт“ на първо място бяха класирани материали на журналиста от БНТ Росен Цветков. Материалът „Глас под наем“ е получил и най-високия вот от всички материали в конкурса.Тези резултати отредиха на журналиста Голямата награда „Смели репортери“. По решение на организаторите – Център за развитие на медиите и Информационна агенция „София прес“ – за победители в съответните категории  са определени следващите по брой гласове материали.

Голямата награда на конкурса – статуетка от пловдивския скулптор Атанас Карадечев и безплатна регистрация за участие в Европейската конференция за разследваща журналистика, която ще се проведе на 16 и 17 ноември 2012 г. в Антверпен, Белгия – получава  Росен Цветков за репортажа „Глас под наем” – уникален журналистически експеримент по време на „Избори – 2011” на БНТ.

За разследване на икономически престъпления – Ивайло Станчев за материала „Да си купиш медиен комфорт”, публикуван във в. „Банкер”.

За  категорията „Разследвания на криминална и организирана престъпност” – Невяна Троянска за книгата „ТИМ – отборът, който превзе България” на издателство „Слънце”.

Наградата в категория „Разследвания по социални теми” печели Ивайло Везенков за репортажа „Дискриминация на дете с аутизъм”, излъчен по  bTV Action.

Лауреати в категорията „Разследвания на корупция и злоупотреба власт” са Доротея Дачкова, Диян Моркин и  Диана Петрова за материала „Корпоративна банка, ГЕРБ, „Лукойл” и ТИМ са сред щедрите дарители на МВР”, публикуван във вестник „СЕГА”.

С най-много гласове в категорията „Коментар или позиция” и носител на наградата е Любослава Русева за материала „Що е ефекът „Бам!” и има ли почва у нас”, публикуван на сайта reduta.bg.

Поощрителна награда за регионална журналистика получи Мария Димитрова от вестник „Зов”, Враца, за материала „Опасен шистов газ и в Северозапада”.

[slideshow id=4]