Конкурсът Web Report дава шанс на чистата и честна журналистика

Центърът за развитие на медиите е партньор на първия в България конкурс за web журналистика,който цели да  се възвърнат рефлексите за разпознаване на достоверната информация и да се припомнят основните ценности на журналистическата професия – да информира обективно, без пропаганда, и да възпитава критично мислене у своята аудитория.

Включиха се повече от 100 автори със 164 одобрени материала от 300 изпратени.

Конкурсът събра на едно място уважавани имена в професията, които трябваше да оценят изпратените материали. Всички заедно доказаха, че чистата и независима журналистика може да бъде постигната само с общите усилия на всички ни.

Журито: Алексей Лазаров (главен редактор, Капитал), Миролюба Бенатова (журналист), Бойко Благоев (ръководител Комуникации в представителството на ЕК), Яна Пеловска (управител на Център за развитие на медиите), Владимир Жеглов (издател), Иван Бакалов (журналист), Христо Христов (изпълнителен директор, Нетинфо) и Мария Черешева (Зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти). Те се събраха на едно място да оценят изпратените материали, които си заслужаваше да бъдат прочетени.

„Уеб журналистиката е особено важна, защото младите хора се информират от нея. Това са изцяло дигитални поколения и информацията, която получават, ще бъде винаги онлайн“, изтъкна Яна Пеловска. „В този смисъл нуждата от качествена уеб журналистика е абсолютно належаща“, подчерта тя.

Критериите за оценка бяха: обективност и достоверност, обществена значимост, отзвук в социалните медии, информативна стойност, журналистическо майсторство.

  • История за една обществена поръчка за LED осветление донесе първа награда в категория “Икономика” за Мариета Димитрова. В поръчката тя открила нередности, които описала в разследващия репортаж “Благоевград светна на “тъмно”, публикуван в “За истината”.
  • “Децата, които нямат право да спят”, защото още по тъмно и студено, когато природата още не се е събудила, “маршируващи” под тежестта на раниците, трябва да идат на училище. Тази история на Диян Божидаров, публикувана във в. “Сега”, му донесе наградата в категория “Култура и образование”. Той определи конкурса като добро начинание и му пожела попътен вятър.
  • Все повече се множат историите, които имат нужда от нашето внимание, а намаляват журналистите, които могат или искат да ги отразят. А историите ни призовават да ги отразим. Дано все пак има достатъчно журналисти, които да ги отразят. Тази надежда изрази Невена Борисова, която получи наградата в категория “Истински истории” с материала си “Медицинските сестри си отиват от България. Средна заплата 550 лева” за е-vestnik.
  • Светослав Метанов получи първа награда в категория “Общество” с историята “БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора”, публикувана в Оffnews.
  • Константин Мравов взе наградата за дебют за материала си “Чудовищата на българския рап” за Klinklin.
  • Журито оцени Милчо Миланов за добре описаното ново явление в живота ни – биткойнът, “Биткойнът – каква е реалността?” – тази блог публикация донесе на автора наградата в категория “Технологии и иновации”.

Leave a comment