Национална кръгла маса „Заедно в борбата с корупцията…”, София, 6 април 2012

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Uncategorized

Център за развитие на медиите организира национална кръгла маса на тема „Заедно в борбата с корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“ която ще се състои на 6 април 2012 г. (петък), от 10:00 ч. до 12:00 ч. в залата на Съюза на архитектите в България (София, ул. Кракра № 11, ет. 2).

Дискусията се провежда в рамките на проект „Овластяване на българските медии и журналисти от маргинализирани общности в борбата с корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“, който се изпълнява от Център за развитие на медиите, София, с финансовата подкрепа на Програмите за обмен на Държавния департамент на САЩ.

Целта на дискусията е да бъдат обсъдени актуални въпроси на ромското включване, както и да се повиши обществената информираност за съществуващи корупционни практики, като по този начин се подчертае ролята на обществото за разкриването и борбата с тези негативни явления и за осигуряването на високо ниво на прозрачност и добро управление. На кръглата маса ще бъдат обсъдени и възможностите за повишаване степента на участието и повишаването на професионализма на журналисти от маргинализирани общности в България.

По време на дискусията ще бъдат представени резултатите от журналистическите разследвания на петимата ромски журналисти, преминали специализирано обучение на Центъра за развитие на медиите по мултимедийна журналистика и по разследваща журналистика, проведено от водещи разследващи журналисти, завършили програмата на Държавния департамент на САЩ US STATE ALUMNI. Ще бъдат показани най-интересните моменти от заснетите от участниците в проекта филми, разглеждащи темата за парите за ромите и ромската интеграция със средствата на разследващата журналистика:

– Бисер Петков, гр. Тетевен – „Десетилетие на ромското включване 2005–2015 – мит или реалност”

– Огнян Исаев, гр. Шумен – „Злоупотребява ли се със средствата за интеграцията на ромите”

– Тосен Рамар, гр. Монтана – „Обученията на роми за журналисти в националните медии”

– Георги Марков, гр. Раковски – „Как се изразходват парите от ромските организации”

Христо Николов, гр. Самоков – „Avrial Amendar”

Петте филма могат да бъдат видени на сайта на Център за развитие на медиите: www.mediacenterbg.org

За участие в кръглата маса са поканени представители на държавните институции, неправителствени организации, национални медии, експерти. Като специални гости са поканени представители на Американското посолство, както и журналисти, завършили програмата на Държавния департамент на САЩ US STATE ALUMNI. Модератор на дискусията ще бъде Алексения Димитрова, журналист от в. „24 часа”.