Кръгла маса „Заедно в борбата срещу корупцията“, гр. Шумен, 13 март 2012

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Конференции и кръгли маси, Новини

Регионална кръгла маса на тема „Заедно в борбата срещу корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“ беше проведена на 13 март 2012 г. в гр. Шумен.

Събитието беше организирано от Център за развитие на медиите, София, в рамките на проект „Овластяване на българските медии и журналисти от маргинализирани общности в борбата с корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“, с финансовата подкрепа на Програмите за обмен на Държавния департамент на САЩ.

На кръглата маса беше представено журналистическо разследване на Огнян Исаев, който е преминал специализирано обучение на Център за развитие на медиите по мултимедийна журналистика. След прожекцията на филма „Злоупотребява ли се със средствата за интеграция на ромите?” Огнян Исаев сподели своето убеждение, че интеграцията на ромите е израз от множество стратегии, но не е част от мисленето на нито едно правителство досега.

В кръглата маса взеха участие представители на ромската общност, на местната власт, журналисти, неправителствени организации и др. В дискусиите за включването на ромската общност в обществения живот се постави за обсъждане тезата за рибата и въдицата – дали да се даде наготово риба, или е по-добре човекът да се научи как тя се лови. Серги Каракашев, председател на управителния съвет на Ромската фондация „Искра”, подчерта, че в България 35 000 души разчитат на социални помощи, от тях  90%  са роми. На кръглата маса присъства и друг участник в проекта на ЦРМ – Бисер Петков, ромски журналист, който защити тезата на своето разследване, че Декадата на ромското включване е един реален мит.

Модератор на дискусията беше журналистът Красимир Крумов, завършил програмата на Държавния департамент на САЩ US STATE ALUMNI.

При интерес от страна на медиите филмът на Огнян Исаев може да бъде предоставен за излъчване.

[slideshow id=9]