Кръгла маса „Заедно в борбата срещу корупцията”, гр. Пловдив, 21.03.2012

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Конференции и кръгли маси, Новини

Поредна регионална кръгла маса на тема „Заедно в борбата срещу корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“ беше проведена на 21 март 2012 г. в гр. Пловдив.

Събитието се организира от Център за развитие на медиите, София, в рамките на проект „Овластяване на българските медии и журналисти от маргинализирани общности в борбата с корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“, с финансовата подкрепа на Програмите за обмен на Държавния департамент на САЩ.

Целта на дискусията е да бъдат обсъдени актуални въпроси на ромското включване, да се повиши обществената информираност за съществуващи корупционни практики и да се подчертае ролята на обществото за разкриването и борбата с тези негативни явления, както и за осигуряването на високо ниво на прозрачност и добро управление.

На кръглата маса бяха обсъдени и възможностите за повишаване степента на участието и повишаването на професионализма на журналисти от маргинализирани общности в България.

По време на дискусията бяха представени резултатите от журналистическото разследване на Георги Марков от гр. Раковски на тема „Как се изразходват пари от ромските организации”. Георги Марков е преминал специализирано обучение на Центъра за развитие на медиите по мултимедийна журналистика и по разследваща журналистика, проведено от водещи разследващи журналисти, завършили програмата на Държавния департамент на САЩ US STATE ALUMNI.

В кръглата маса взеха участие представители на местните власти, ромски неправителствени организации от Пловдив, журналисти и заинтересовани граждани.

Модератор на дискусията беше Eкатерина Терзиева, журналист от в. „24 часа“ – регионално издание „Твоят Ден“ – Пловдив.

При интерес от страна на медиите филмът на Георги Марков може да бъде предоставен за излъчване.

 

[slideshow id=12]