Кръгла маса с ромски журналисти в София

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Конференции и кръгли маси, Новини

На 6 април 2012 г. в залата на Съюза на архитектите в България (САБ) Център за развитие на медиите организира национална кръгла маса на тема „Заедно в борбата с корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“

На дискусията бяха представени резултатите от проекта „Овластяване на българските медии и журналисти от маргинализирани общности в борбата с корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“, който се изпълнява от Център за развитие на медиите, София, с финансовата подкрепа на Програмите за обмен на Държавния департамент на САЩ.

Присъстващите имаха възможност да се запознаят с журналистическите разследвания на петимата ромски журналисти, преминали специализирано обучение на Центъра за развитие на медиите по мултимедийна журналистика и по разследваща журналистика, проведено от водещи разследващи журналисти, завършили програмата на Държавния департамент на САЩ US STATE ALUMNI. Бяха показани най-интересните моменти от заснетите от участниците в проекта филми, разглеждащи темата за парите за ромите и ромската интеграция със средствата на разследващата журналистика:

– Бисер Петков, гр. Тетевен – „Десетилетие на ромското включване 2005–2015 – мит или реалност”

– Огнян Исаев, гр. Шумен – „Злоупотребява ли се със средствата за интеграцията на ромите”

– Тосен Рамар, гр. Монтана – „Обученията на роми за журналисти в националните медии”

– Георги Марков, гр. Раковски – „Как се изразходват парите от ромските организации”

– Христо Николов, гр. Самоков – „Avrial Amendar” („Вън от нас”)

Петте филма могат да бъдат видени на сайта на Център за развитие на медиите.

В кръглата маса взеха участие представители на Националния съвет по етнически и демографски въпроси, неправителствени организации, национални медии и експерти. Като специални гости взеха участие представители на Американското посолство, както и журналисти, завършили програмата на Държавния департамент на САЩ US STATE ALUMNI. Модератор на дискусията беше Алексения Димитрова, журналист от в. „24 часа”.

[slideshow id=14]