Кръгла маса “Заедно в борбата срещу корупцията”, гр. Тетевен, 6 март 2012

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Конференции и кръгли маси, Новини

Регионална кръгла маса на тема „Заедно в борбата срещу корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“ беше проведена на 6 март 2012 г. (вторник), от 11:00 ч. до 13:00 ч. в салона на Общинска администрация Тетевен.

Събитието беше организирано от Център за развитие на медиите, София, в рамките на проект „Овластяване на българските медии и журналисти от маргинализирани общности в борбата с корупцията и насърчаване на демокрацията и човешките права“, с финансовата подкрепа на Програмите за обмен на Държавния департамент на САЩ.

Целта на дискусията беше да бъдат обсъдени актуални въпроси на ромското включване, да се повиши обществената информираност за съществуващи корупционни практики и да се подчертае ролята на обществото за разкриването и борбата с тези негативни явления, както и за осигуряването на високо ниво на прозрачност и добро управление.

На кръглата маса бяха обсъдени различните възможности за повишаване степента на участието и професионализма на журналисти от маргинализирани общности в България и беше представено журналистическо разследване на Бисер Петков – мултимедийната продукция „Десетилетие на ромското включване 2005–2015 – мит или реалност”. Бисер Петков е преминал специализирано обучение на Център за развитие на медиите по мултимедийна журналистика и по разследваща журналистика, проведено от водещи разследващи журналисти, завършили програмата на Държавния департамент на САЩ US STATE ALUMNI.

Филмът беше изгледан с интерес от присъстващите и предизвика оживена дискусия. Бисер Петков разказа трудностите при своето разследване и обобщи, че “проблемите трябва да се решават с помощта на ромската общност, за да е реалност ромското включване”. Резултатите от участието на ромската общност в работата на местната администрация са видими в Тетевен, в общината няма сегрегирани училища и има изградени механизми за съвместно справяне с проблемите, констатираха участниците. Политическата воля за това беше изразена от кмета Милен Милев: “Ние сме заедно – техните проблеми са проблеми на всички ни”.

В кръглата маса взеха участие представители на регионалната Комисия за защита от дискриминация, началници на отдели в общинската администрация, директори на училища, председателя на общинския съвет, представители на нестопански организации,  местни медии, ученици и граждани. Специален гост на кръглата маса беше г-жа Никол Галахър, прес аташе на Посолството на САЩ в България.

[slideshow id=10]