“Заедно в Европа” скъсява дистанцията между бежанците и българското общество

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Новини, Проекти

presss1Днес в пресклуба на БТА беше представен проектът на Център за развитие на медиите “Заедно в Европа”, чиято основна цел е скъсяване на дистанцията между българското общество и бежанците.

В проекта български журналисти и представители на отговорните институции си подават ръка в търсене на решения за проблемите, свързани с бежанската вълна в страната ни.

“Ние сме шокирани от реакциите на хората по места, вкл. и в столицата, спрямо бежанците. Това са хора точно колкото сме и ние, само че в много по-тежка ситуация – останали без дом, без семейства, видели смъртта в очите, отчаяни.  Те имат нужда от повече помощ, от разбиране, от повече комуникация. И тук е много отговорната роля на медиите. Мисля, че няма да преувелича, ако кажа, че журналистите сме в дълг на обществото”, заяви Асен Величков, ръководител на проекта и управител на ЦРМ.

По думите му гледната точка на бежанците почти отсъства в материалите по темата, което най-малкото е непрофесионално. Според него присъствието на тяхната гледна точка и на техните истории е изключително важно ако искаме да преодолеем страха от чуждото, от непознатото, който е в основата на негативните обществени реакции спрямо бежанците.

Васил Върбанов, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците, посочи, че към момента в териториалните центрове в страната има 3045 емигранти, като от тях 350 души вече са получили статут на бежанци. Много от тях обаче не напускат центровете, защото са изхарчили всичките си пари за “каналджии”, не знаят езика и нямат работа. След получаването на статут отговорността за тези хора вече е на обществото ни, подчерта Върбанов.

От началото на годината Агенцията по заетостта съвместно с Държавната агенция за бежанците правят периодично кампании в центровете за временно настаняване – за правата на бежанците, за стимулиране и мотивация да си потърсят работа, стана ясно от думите на Асен Ангелов, директор на Агенцията по заетостта. За съжаление не мога да се похваля със съществени резултати, посочи той. По думите му в момента в бюрата по труда в страната има 36 регистрирани бежанци, а от началото на годината 48 души са успели да си намерят работа. Той изброи и основните пречки – непознаване на езика, липсващи документи, постоянен адрес, което е задължително изискване за регистрация в Бюрото по труда, и не на последно място липса на мотивация за започване на работа.

“Заедно в Европа” предвижда организирането на информационни дни в центровете за временно настаняване на бежанци на територията на София с цел разясняване на правата на бежанците и получаване на обратна информация за техните нагласи и нужди за конкретна помощ при получаване на статут, обучение и търсене на работа. В рамките на проекта ще бъде организирана и кръгла маса, която ще срещне представители на държавните институции, имащи пряко отношение към проблема, с представители на неправителствени организации, медии и работодатели, наели бежанци.

Видеозапис от представянето на проекта можете да гледате тук.

Тук можете да се запознаете с кратката или с пълната версия на анализа “Бежанците в София: проблеми, нужди, възможности”, направен по поръчка на ЦРМ за целите на проекта.

Проектът “Заедно в Европа” се осъществява от екип на фондация “Център за развитие на медиите”, съвместно с журналистите от БНТ Надя Обретенова и Десислава Маркова, и с финансовата подкрепа на Столична община, програма “Европа”.

Tags: , , ,