Добри и лоши практики при отразяване на темата за малцинствата в онлайн медиите

semantic cloudКак българските онлайн медии подхождат към темата за малцинствата и къде стоят в сравнение с медиите в региона – това беше основната тема на организираната от Център за развитие на медиите дискусия, която се проведе на 4 декември в Дома на Европа в София.

Поводът за дискусията беше проведеният през юни и юли 2015 г. мониторинг на 4 влиятелни интернет издания от страната (dnevnik.bg, offnews.bg, blitz.bg и topnovini.bg). Резултатите от изследването, направено от експерти на ЦРМ, бяха представени от Марко Трошановски, професор по Комуникационни теории в университета “Св. Кирил и Методии” в Скопие. Проф. Трошановски представи резултатите и визуално – чрез семантичен облак, показващ най-често използваните ключови думи в разгледаните 318 материала в мониторинговия период. Доминиращите понятия по темата са “роми”, “цигани”, “нелегални” (имигранти), “гей”, “мигранти”, “полиция”, “протест”, “бежанци”, “атака” и пр.

В дискусията, чийто модератор беше журналистът Иван Бедров, участваха и представители на ромската общност в страната, които споделиха своята гледна точка по темата. Беше обсъдена идея за създаване на ромска информационна агенция, която да захранва безплатно с готови новини на ромска тематика българските онлайн медии.

В събитието участваха и гости от региона – изследователи и журналисти от Македония, Гърция и Хърватска, които споделиха впечатленията си от практиките на медиите в своите страни.

Дискусията е част от проект “Youth Challenging Diversity” (YouCD), с водещ партньор MladiInfo International, Македония, и партньори MladiInfo Хърватска, Europe for Diversity, Гърция, и Център за развитие на медиите, България.

Проектът е финансиран от Европейската Комисия, по програма Европа на Гражданите.

flag_yellow_low