РОМСКА ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ “АМАЛИПЕ” НА 5 ГОДИНИ!

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Новини

По случай юбилея е организиран концерт “Амалипе и приятели”, в който ще вземе участие и трупата на Нешка Робева

Ромската танцова формация „Амалипе” е създадена през март 2008 г. от Бисер Петков, старши специалист „Работа с малцинствата” в Общинска администрация, гр. Тетевен. Мисията на формацията е да съхранява традициите и обичаите на ромската общност. В началото в нея танцуват само ромчета, по-късно се присъединяват и други деца от различни етноси, живеещи на територията на община Тетевен. С годините РТФ „Амалипе” се превръща в пример за разбирателство и толерантност сред подрастващите.

От своето създаване до този момент формацията е носител на национални и межународни награди и е участвала в предаванията „Иде нашата музика” и “Под едно небе” на Българската национална телевизия. Желани сценични партньори са на фолк изпълнители като Софи Маринова, Емилия, Роксана, Ана-Мария, Иво Папазов, Сашо Роман и др.

Формацията участва в организирани от Министерство на културата празнични концерти в зала 1 на НДК, както и в много други концерти в страната. Ромските деца взимат участие и във второто издание на телевизиония формат „България търси талант”.

Една от най-значимите прояви на РТФ „Амалипе” е участието на децата в Международния фестивал „Орфей” в Италия, проведен в Лидо ди Йедзело през 2011 г., където спечели диплом за най-оригинален и автентично представен танц и грабна златния медал.

През настоящата година ромската танцова формация „Амалипе” ще отпразнува своя 5-и рожден ден, който ще бъде отбелязан с танцов спектакъл „Пет години „Амалипе” и приятели” на 26 април 2012 г. (четвъртък) от 18:00 ч в салона на НЧ „Съгласие -1869” в гр. Тетевен. Събитието се организира с подкрепата на Център за развитие на медиите, София. В празничния юбилеен концерт ще вземат участие приятели и сценични партньори на формацията като „Нешанъл Арт” с ръководител Нешка Робева, оркестър „Фантазия” с ръководител Силвестър Матеев, „Romaneno” със солисти  Борил Илиев, Нено Илиев и Деси Добрева; и танцова формация „Ромски перли”, с. Орляк, с ръководител Величка Димитрова.

Заповядайте!

За контакти:
Бисер Петков, 0886 40 49 10, romiteteven@abv.bg