Ромски журналист с награда от международен кино фестивал

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Новини

OnAMissionScreeningДокументалната лента “На мисия” на Бисер Петков беше отличена в категорията “Най-добра продукция” на фестивала за ромски филми Golden Wheel в Скопие

Българинът от ромски произход Бисер Петков получи международно признание за работата си като журналист и застъпник за правата на ромите. Журито на международния фестивал за ромски филми Golden Wheel постави на първо място в категорията “Най-добра продукция” неговия авторски филм “На мисия”.

Журналистът, без да подозира, че филмът му е селектиран за участие, научи с изненада за отличието с цели две седмици закъснение:

“Изключително съм благодарен за признанието, както и за възможността да работя по филма си с толкова добър международен екип. За мен е важно хората да видят, че ромите могат да имат и положителен образ, че има и успешни роми, които служат за пример в общността.”

На мисия” разказва историята на младата Деница Михайлова, също от ромски произход, която работи като експерт по въпросите за правата на човека в българското Министерство на външните работи. Деница, чиято мечта е да стане първия дипломат от ромски произход, упорито се стреми да преодолее разделенията между роми и не-роми. За разлика от много успели роми, които публично отричат етническия си произход заради разпространените предразсъдъци и дискриминация, Деница се гордее и говори открито, че е ромка. Тя израства в семейството на известен ромски музикант, в което има силни ромски традиции, но има и възможност да пътува по света и да се интегрира с не-ромски общности от най-ранна възраст. Тя се сблъсква с традиционните джендър предизвикателства, тъй като става студентка и й се налага да балансира между учението, самотното майчинство и работата си в министерството. Днес Деница подкрепя редица ромски младежки проекти и лидерски инициативи, и чрез личния си пример вдъхновява младите роми в България да се осмеляват да мечтаят.

Филмът “На мисия” е продуциран от Транзишънс, Прага, Школата по комуникации към Университета в Маями и фондация “Център за развитие на медиите”, София, като част от проекта “Европа: Родина на ромите”, съфинансиран по програмата на Европейския съюз за основни права и гражданство, с допълнителната подкрепа на фондация ЕРСТЕ и Програмата за независима журналистика на Отворено Общество.