Покана за участие в семинар за журналисти: Има такава журналистика: Как да разследваме и отразяваме природата, здравето и действията на бизнеса и политиците в стила на Гардиън

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Новини

Двудневен семинар цели да вдъхне на българска почва вдъхновението и удоволствието от качествената журналистика на Гардиън, BBC, и други западни медии, при отразяването на теми, засягащи значими проблеми, чието разрешаване изисква колективни действия за обществена промяна.

Семинарът ще се проведе на 27 – 28 април 2012 г., петък и събота до обяд, с участието на действащи и бъдещи журналисти. Семинарът е организиран от фондация БлуЛинк, с подкрепата на британската фондация „Гардиън“. Сред лекторите ще бъдат Пол Браун, бивш кореспондент по околна среда в британския Гардиън, и Павел Антонов, Главен редактор на Green Horizon в Будапеща и съучредител на BlueLink.net. Двамата работят като журналисти, автори и изследователи по темите на опазването на природата, промяна на климата, енергетика, общественото здраве и гражданската активност, и съвместно насърчават стойностната журналистика в източна Европа и по света от 2003 г. Семинарът ще обхване практическите техники и методи за постигане на качествен журналистически продукт и положителен обществен резултат по тези проблеми. Участие в него ще вземат и утвърдени български журналисти, които ще представят опита си от прилагането на тези техники и методи у нас, ограниченията при разследването на теми, засягащи финансови и бизнес интереси, и начините да се прави честна и качествена журналистика в българските редакционни реалности. Семинарът ще премине в интерактивен, диалогичен и нейерархичен формат, и ще даде възможност на участниците да обменят опит, мнения и идеи за подобрение на журналистическата си работа в България. Участниците в семинара ще се включат в обществена дискусия на чаша английски чай в Британския съвет на 27 април 2012 г. вечерта на тема „Промяна на климата, природата и законите: как да се предпазим от икономическия натиск над журналистиката?“ Обучителният семинар и съпътстващите го дейности ще имат подчертано практическа насоченост. Участниците ще имат възможност да приложат на дело придобития опит и познания като изработят собствени оригинални материали и разследвания по обсъжданите проблеми. Освен в редакциите си, те ще получат възможност за публикуването им на специална интернет страница, подготвена от БлуЛинк.нет с помощта на фондация „Отворено общество“. Подкрепа за осъществяване на замисъла оказват също: Факултетът по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“; Британският съвет в София; фондация „Гардиън“ – Лондон; проект „Да върнем пълната забрана“ на Bloomberg Philanthropies; и Deutsche Bundesstiftung Umwelt в рамките на проекта „Еко-мрежа“.

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА УЧАСТИЕ НА АДРЕС: journalism@bluelink.net

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: тел. 0888 704661