Отворено писмо по повод отпадането на лустрационните текстове в ЗРТ

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Новини

DS

Уважаеми колеги,

С решението си да отмени лустрационните текстове в Закона за радиото и телевизията настоящият състав на Конституционния съд отвори широко парадния вход към ръководството на обществените медии, както и към органа, призван да ги контролира, за бивши агенти на Държавна сигурност.

Казусът не е само юридически (а и като такъв е достатъчно спорен), но и морален. Пред очите на всички ни едни зависими хора, представители на отдавна отречен от ЕС режим, получиха на тепсия най-мощния инструмент за формиране на общественото мнение в България! Ще преглътне ли гражданското ни общество подобен провокативен акт?

При взимането на това решение КС не уважи становището на БНТ, както и становищата на някои от членовете на СЕМ. Инициираната от Център за развитие на медите петиция срещу отпадането на текстовете, подкрепена за броени дни от над 250 журналисти и общественици, също беше напълно игнорирана. Без какъвто и да е отговор беше оставено и настояването ни да бъдем конституирани като страна по делото.

С настоящото писмо искам да подчертая, че медийната общност не прие мълчаливо готвената промяна и да изразя надежда, че няма да се примири с нея сега, когато е факт. Ако ценим свободата си, ще намерим начин!

С уважение,
Асен Величков
Управител
Център за развитие на медиите

 

 

Trackback from your site.

Leave a comment