Приключиха първите награди за журналистическа смелост СМЕЛИ РЕПОРТЕРИ 2011

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Новини, Смели репортери

Първият журналистически конкурс от журналисти за журналисти „Смели репортери“ приключи. В конкурса се състезаваха 190 материала в пет категории, а в гласуването се включиха 344 журналисти.Победителите бяха определени от вота на журналистите, а пълната класация на всички материали можете да видите тук.

В категория „Разследване на криминална и организирана престъпност“ и в категория „Разследване на корупция и злоупотреба с власт“ на първо място бяха класирани материали на журналиста от БНТ Росен Цветков. Материалът „Глас под наем“ е получил и най-високия вот от всички материали в конкурса.Тези резултати отредиха на журналиста Голямата награда „Смели репортери“. По решение на организаторите – Център за развитие на медиите и Информационна агенция „София прес“ – за победители в съответните категории  са определени следващите по брой гласове материали.

Голямата награда на конкурса – статуетка от пловдивския скулптор Атанас Карадечев и безплатна регистрация за участие в Европейската конференция за разследваща журналистика, която ще се проведе на 16 и 17 ноември 2012 г. в Антверпен, Белгия – получава  Росен Цветков за репортажа „Глас под наем” – уникален журналистически експеримент по време на „Избори – 2011” на БНТ.

За разследване на икономически престъпления – Ивайло Станчев за материала „Да си купиш медиен комфорт”, публикуван във в. „Банкер”.

За  категорията „Разследвания на криминална и организирана престъпност” – Невяна Троянска за книгата „ТИМ – отборът, който превзе България” на издателство „Слънце”.

Наградата в категория „Разследвания по социални теми” печели Ивайло Везенков за репортажа „Дискриминация на дете с аутизъм”, излъчен по  bTV Action.

Лауреати в категорията „Разследвания на корупция и злоупотреба власт” са Доротея Дачкова, Диян Моркин и  Диана Петрова за материала „Корпоративна банка, ГЕРБ, „Лукойл” и ТИМ са сред щедрите дарители на МВР”, публикуван във вестник „СЕГА”.

С най-много гласове в категорията „Коментар или позиция” и носител на наградата е Любослава Русева за материала „Що е ефекът „Бам!” и има ли почва у нас”, публикуван на сайта reduta.bg.

Поощрителна награда за регионална журналистика получи Мария Димитрова от вестник „Зов”, Враца, за материала „Опасен шистов газ и в Северозапада”.

[slideshow id=4]