Балканска стипендия за отлични постижения в журналистиката

Written by Център за развитие на медиите. Posted in Конкурси, Новини

BFJEПроцесът за кандидатстване за тазгодишното издание на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката вече е отворен. Ако имате интерес към осъществяването на трансгранично журналистическо разследване, не пропускайте възможността да получите стипендия в размер на 2000 евро, средства за пътуване и проучвания, както и да участвате в семинари за професионално развитие.

Опитни журналисти от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Черна гора са поканени да кандидатстват за седмото годишно издание на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката.

Всяка година чрез отворен конкурс се избират десет балкански журналисти, които да получат финансиране и професионална подкрепа за проучването и създаването на задълбочен репортаж по тема с регионална и европейска значимост – темата за 2013 г. е “ИНТЕГРИТЕТ”. От най-добрите предложения се очаква да поставят някои от широките идеи и асоциации, които поражда темата във фокус, като се съсредоточат върху актуални феномени.

Успешните кандидати, избрани от независима комисия, ще получат стипендия от 2000 евро и средства за пътуване и проучвания в размер до 2000 евро. Освен това, те ще вземат участие в семинари за професионално развитие и ще получат индивидуална подкрепа в процеса на проучване и написване на своите репортажи.

Журналисти, които са участвали в стипендиантската програмата до сега твърдят, че тя им е помогнала да развият журналистическите си умения и е разширила познанията им отвъд собствената им страна.

Благодарна съм за това, че стипендиантската програма ми позволи да извърша задълбочено разследване по тема, която проучвах от дълго време,” казва стипендиантката Сорана Станеску, която миналата година спечели първата награда на програмата. “Най-хубавата част беше възможността да работя с много добросъвестен редактор – нещо, което се среща рядко в румънските медии и което само може да повиши нивото на разказаната история.”

Освен това, трите най-добри статии, отново избрани от независима комисия, ще получат награди от 4000 евро, 3000 евро и 1000 евро. Завършените статии ще бъдат публикувани на английски и на всички балкански езици в значими регионални и международни медии.

След края на програмата, журналистите, участвали в нея, ще станат част от журналистическата ни мрежа, което ще увеличи възможността им за контакт с установени професионалисти от Балканите и света. Членове на мрежата могат да я използват и за да популяризират свои бъдещи проекти и репортажи, както и в търсенето на професионална подкрепа и финансиране за изследвания и пътуване.

Стипендиантската програма за отлични постижения в журналистиката е основана през 2007 г. от фондация “Роберт Бош” и фондация “Ерсте”, в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN), с цел да подкрепи развитието на качествената журналистика и да подпомогне създаването и публикуването на трансгранични репортажи.

Крайният срок за кандидатстване е 5 март, 2013 г. Заявлението и насоки за кандидатстване, както и допълнителна информация за програмата могат да бъдат намерени онлайн на адрес: fellowship.birn.eu.com